Suojautumisohjeita ukkosen yllättäessä

Mikäli sääennusteiden ja -havaintojen mukaan on pienikin ukkosen mahdollisuus, tulee golfkentällä olla äärimmäisen varovainen. Sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista.

Mikäli ukkossadepilvet ovat kentän päällä, peli tulee keskeyttää välittömästi, vaikka salamat iskisivät useammankin kilometrin päässä. Salama voi iskeä mistä tahansa samasta pilvimassasta.

On myös huomattava, että kilpailujen ulkopuolella henkilökunta on paikalla varoittamassa työaikojen puitteissa.

Mikäli ukkonen on kentän läheisyydessä pitää mailat ja kärryt jättää kentälle ja pelaajan oma-aloitteisesti hakeutua suojaan!

Kyykistyminen on ainoa keino suojautua, jos ollaan aukealla, kuten golfkentällä. Kun rakennusten tai ajoneuvojen turvaa ei ole tarjolla, houkutus suojautua väärällä tavalla voi käydä suureksi. Sateenvarjon käyttö tai puun alle meneminen on erittäin vaarallista. On siis parempi kastua. Suuri puu voi antaa suojaa salamalta vain, jos asettuu siitä sen korkeutta vastaavalle etäisyydelle ja kyykistyy jalat yhdessä. Korkeita paikkoja on vältettävä, samoin rannalla vesirajaa.

Kumisaappaat eivät suojaa suoralta salamaniskulta, mutta ne voivat suojata lähelle lyövän salaman aiheuttamalta ns. askeljännitteeltä.

Kilpailuissa kilpailunjohtajan tehtävänä ja velvollisuutena on keskeyttää kilpailu ukkosen uhatessa ja pelaajien on tällöin pakko keskeyttää peli ja hakeutua suojaan sisätiloihin!

Viimeistään sumusireenin äänen kuullessasi toimi seuraavasti:
– älä koske mailoihin tai metallisiin kärryihin
– hankkiudu pois korkeilta ja avarilta kentän osilta
– jätä bägi ja sateenvarjot paikoilleen ja pyri lähimmälle kokoontumispaikalle turvaan
(kioskit ja klubirakennus)
– jos edellä mainittu ei ole mahdollista – taivasalla kyykisty ison puun lähettyville, ei
puun alle eikä aivan aukealle. Älä käytä sateenvarjoa!
– kun vaaratilanne on ohi ja jos et jatka pelaamista – saat veloituksetta käyttöösi golfauton, jolla voit hakea tavarat klubille

Lisätietoja: ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta